Mediation, wat is dat?
Mediation is een vorm van bemiddeling in conflicten, waarbij een neutrale bemiddelingsdeskundige, de mediator, partijen begeleidt om zelf tot een oplossing voor hun probleem te komen.
Mediation, waarom?
Zelf tot een oplossing komen is altijd prettiger dan wanneer het van ‘bovenaf’ door bijvoorbeeld een rechter wordt opgelegd. Partijen zijn zelf veel creatiever. Mediation zorgt ook voor het behoud van de relaties.
Mediation, wat zijn de uitgangspunten?
- Vrijwilligheid: beide partijen moeten zelf kiezen om door middel van mediation tot een oplossing te komen
- Vertrouwelijkheid: dat wat tijdens de mediationbijeenkomsten wordt besproken, blijft vertrouwelijk
- Neutraliteit en onafhankelijkheid van de mediator: de mediator begeleidt het proces en heeft geen belang bij een bepaalde uitkomst van de mediator en geen voorkeur voor één van beide partijen.
Omdat partijen vrijwillig deelnemen aan een Mediation kunnen zij te allen tijde besluiten om niet meer aan de Mediation mee te werken. De geheimhouding blijft dan wel gelden.
Mediator is geen beschermd beroep, maar alle ADR-mediators hebben een opleiding gedaan, moeten scholing volgen en dienen zich aan het gedragsrecht voor mediators te houden. Ook is er een klachtenprocedure waar een cliënt een beroep op kan doen indien deze ontevreden is.
Anne Vita Willink staat ingeschreven in het ADR-register. Om ingeschreven te staan moet je een erkende opleiding tot mediator hebben gedaan en jaarlijks verplichte nascholing volgen en daarnaast worden de ingeschreven mediators geacht een lopende mediationpraktijk te hebben. Het ADR kent een klachtenregeling waar cliënten indien zij klachten hebben, een beroep op kunnen doen